December 31, 2008

さようなら sayonara 2008年、ようこそ yokoso 2009年

nampaknye tinggal kurang sejam dr skrg kite akan meninggalkan tahun 2008.rase cepat aje masa berlalu kan.pejam celik pejam celik dh smpai hujung thn da..ingat lg mase new year yg lepas saye tgh keje part time kat post office..huhu..x meriah btul..kali ni plak x keje dah kat situ mcm every cuti winter 3tahun lepas..nk duk relax lah thn last ni..dpt tgk NHK 紅白歌合戦 (singing show from NHK)..ehehe..
ape yg dpt disimpulkan dr thn 2008 ni bagi saye ialah satu tahun yg paling byk cabaran dan dugaan spt:
1.satu tahun tanpa pulang ke tanah air (first time nih..huhu)
2.stat kenkyu (research) n keje2 kat lab yang hampir tanpa cuti spnjang thn walaupun hujung minggu dan cuti am (bayangkan!)
3.pemergian arwah nenek tersayang secara tiba2 (Al-Fatihah)
.....4.umur naik 23 thn (dowh!)
tp di sebalik semua tu,ade jugak perkare2 yg menggembirakan or peningkatan spt dpt anak buah baru yg ke-2 (Heydi chan!belum dpt jumpe lg dgn Mami Ya ni),dpt control perbelanjaan duit dgn lebih baik, dpt licence motor, bukak blog baru n dpt kawan baru, mcm2 pengalaman dgn member2 kenkyu mase pergi seminar and aktiviti sane sini n mcm2 lagi..
bile masuk tahun baru, mesti org tanye "ape azam tahun baru kali ni?". hmm...kalo ikutkan byk sgt azam dlm kepale otak skrg ni..tp kalo sebut satu2, org kate xkan wat semua punye la..dan mmg betul pun tiap thn ade je azam yg x terbuat thn tu...ahaha..so nk senang, azam tahun ni menjadikan thn ni lebih baik dr thn2 yg lalu dlm semua segi, mcm final year study, career yg bakal ditempuhi nnti, family, friendship, amal ibadah dll...hope u all pun same jgk dgn azam2 yg lg best dr nih..ehehe...
HAPPY NEW YEAR 2009!

December 30, 2008

aktiviti cuti winter

Salam,
hi everybody!rasenye lame sgt x update ape2 kat sini..hehe...saye ni pemalas sket...bile tgk blog org lain mcm2 diupdate kan...bagus ek..haha...aa, sebelum terlupe, saye nk ucapkan selamat menyambut maal hijrah 1430 semalam..semoga pada thn yg baru ni kite dapat tempuhinya lebih baik dari thn sebelumnya kan...semoga juga rezeki berlimpah akan dtg kepada kita nnti..insyaAllah...
ni nk cerite siket pasal cuti winter kali terakhir di bumi sakura ni (kot)..thn ni dpt cuti dr lab since 26hb ari tuh...maybe smpai 7hb kot..ikut keadaan..tp time cuti pun kene gi lab jgk, jenguk2 cell ternakan aku tuh...huhu...
aktiviti cuti ni..haaa...snowboard lah yg paling dinanti2kan..saye pergi dgn warga yamanashi 26 dgn 27hb lepas kat Hakuba, Nagano...mmg best aa time tu..yuki (snow) x henti2 turun since dalam perjalanan sampai hari ke-2 kitorang kat situ...kitorang main dlm ribut salji aa...sejuk tu x yah nk ckp aa..mmg sejuk x ingat..yg bestnye time main tu yuki kat tanah tu lembut je, x keras sebab baru je turun..so bile terjatuh time sliding tu xde aa sakit sgt..hehe...pasal jatuh tu,disebabkan saye ni bukan pro mane,so mcm2 gaye jatuh time main tu..tergolek2 mcm buah tembikai golek pun ade..sampai kaki lebam2 sane sini..huhu..tp fun aa :)
tmpt penginapan pun paling bagus aa yg pernah pegi..sbb tmpt rental baju,board, kasut sume ade kat dlm bgnn yg same..so xleceh pun bile nk pegi amik..the food were great too.dinner mlm tu ade mcm2 lauk ikan, udang ade kat situ..ice cream n choc cake pun ade..saikou (best) lah! thanks a lot to this year's organizer.
lepas habis main 2 hari,satu badan rase sengal2..susah sgt nk bgn dr tido...kalo jalan ke,bgn dr tmpt duduk pun rase seksa..huhu..i end up buying a box of koyo (plasters that could relieve muscle pain) and paste em all over the body...huhu...skrg pun rase siket2 lg..
p/s:takziah diucapkan kpd keluarga baginda Almarhun Tuanku Jaafar Tuanku Abdul Rahman atas pemergian baginda ke rahmatullah Sabtu lalu...Al-Fatihah

December 14, 2008

Pengalaman masuk ke dalam kaabah (oleh Ustaz Haron Din)

Saya pernah tawaf di Baitullah seorang diri. Pelik tetapi benar. Waktu itu iaitu empat tahun sudah (2001) saya datang ke Mekah, Allah taala lah yang mengaturkannya, saya dapat peluang untuk masuk ke dalam Kaabah. Sebab saya datang atas tetamu tokey yang membuat dan membersihkan Masjidil Haram.
Pagi itu saya datang awal. Pengawal keselamatan baru memagar keliling Kaabah dan saya dapat masuk ke dalam pagar itu sebab saya ada Pass VIP. Ketika itu tetamu-tetamu lain tak sampai lagi. Ketika itu lah saya tawaf seorang diri di hadapan Kaabah. Lepas saya habis tawaf baru tetamu-tetamu lain sampai. Ketika itulah saya nampak Hajarul Aswad seterang-seterangnya, ia tidak lagi hitam tetapi sudah kemerah-kemerahan.
Bila pintu Kaabah di buka saya orang yang ke tiga masuk ke dalam. Pertama pembuka pintu Kaabah iaitu daripada Bani Syaibah.
Pembuka pintu itu sudah tua, dia melatih anaknya yang berumur lebih kurang empat tahun untuk membuka pintu Kaabah itu.
Sejarah pintu Kaabah itu, kalau orang yang lain tidak boleh buka. Dia hanya boleh di buka oleh pemegang kunci itu sahaja dari keturunan Bani Syaibah. Bila Nabi meninggalkan Mekah kerana berhijrah ke Madinah, Mekah di kuasai oleh Bani Syaibah. Bani Syaibah ini adalah keturunan yang di amanahkan untuk memegang kunci kaabah sejak turun temurun.
Bila nabi balik semula ke Mekah dalam tahun 7 hijiriah, berlaku peperangan pembukaan Mekah, nabi menang dan orang Islam berkuasa ke atas Mekah. Nabi menghantar Sayidina Ali untuk mengambil kunci pintu Kaabah daripada Bani Syaibah. Sayidina Ali pergi ke Bani Syaibah dan rampas kunci tersebut. Bani Syaibah serahkan kunci kepada Sayidina Ali tetapi bila pintu Kaabah nak di buka tak boleh. Sekejap sahaja datang Jibrail kepada Nabi membawa wahyu dari Allah. Al-Quran (An-Nisaa’:58)
Mahfumnya “Sesungguhnya Allah menyuruh kamu menyampaikan amanat kepada yang berhak menerimanya”
Nabi bagi balik kunci itu kepada Bani Syaibah, walaupun ketika itu Bani Syaibah belum Islam lagi. Rupa-rupanya bila bagi balik, Bani Syaibah kata mesti dia seorang nabi. Kalau dia bukan seorang nabi pasti dia gila kuasa kerana memegang kunci ini adalah satu penghormatan turun temurun. Bila kunci ini dipulangkan balik, ketua Bani Syaibah terbuka hatinya memeluk Islam kemudian semua pengikutnya memeluk Islam sehingga hari ini.
Budak kecil tadi dibawa tangannya untuk pegang kunci oleh bapanya kemudian di buka dan di tolak pintu itu. Saya lihat di depan saya. Berapa besar pintu itu? Berapa tebalnya? Pintu itu dibuat dari Solid Gold beratnya 8 tan. Dia tolak senang sahaja, kemudian kami masuk.
Mula-mula sekali saya pergi sembahyang di satu ruang belakang pintu Kaabah yang menghadap ke arah Hajaral Aswad (dari dalam) iaitu di bahagian Multazam. Selama sejam saya berada di dalam Kaabah itu.
Di dalam Kaabah itu masih ada lampu yang digunakan pada zaman nabi dahulu. Zaman Kerajaan Umaiyyah ditukar lampu lain seterusnya zaman Kerajaan Abasiyah juga tukar lampu. Apabila lampu di tukar, lampu yang lama di simpan di dalam Kaabah. Berpuluh-puluh atau mungkin beratus-ratus lampu lama ada disimpan di dalam itu.
:::*Subhanallah...Ya Allah ,ku mohon suatu hari nnti diriku ini akan menjadi salah seorang tetamu Allah kelak. AMIN*:::

November 23, 2008

Remember the Duck?

This is a story which i've read from a friend's :D...

There was a little boy visiting his grandparents on their farm. He was given a slingshot to play with out in the woods. He practiced in the woods, but he could never hit the target. Getting a little discouraged, he headed back for dinner.

As he was walking back he saw Grandma’s pet duck. Just out of impulse, he let the slingshot fly, hit the duck square in the head and killed it. He was shocked and grieved! In a panic, he hid the dead duck in the wood pile, only to see his sister watching!

Fatima had seen it all, but she said nothing. After lunch the next day Grandma said, ‘Fatima, let’s wash the dishes.’ But Fatima said, ‘Grandma, Ahmed told me he wanted to help in the kitchen.’ Then she whispered to him, ‘Remember the duck?’ So Ahmed did the dishes.

Later that day, Grandpa asked if the children wanted to go fishing and Grandma said, ‘I’m sorry but I need Fatima to help make supper.’

Fatima just smiled and said, ‘Well, that’s all right because Ahmed told me he wanted to help.’ She whispered again, ‘Remember the duck?’ So Fatima went fishing and Ahmed stayed to help.

After several days of Ahmed doing both his chores and Fatima ’s, he finally couldn’t stand it any longer.

He came to Grandma and confessed that he had killed the duck. Grandma knelt down, gave him a hug and said, ‘Sweetheart, I know. You see, I was standing at the window and I saw the whole thing, but because I love you, I forgave you. I was just wondering how long you would let Fatima make a slave of you.’

Thought for the day and every day thereafter?

Whatever is in your past, whatever you have done… and the devil keeps throwing it up in your face (lying, cheating, debt, fear, bad habits, hatred, anger, bitterness, etc.)… whatever it is… You need to know that Allah was standing at the window and He saw the whole thing. He has seen your whole life. He wants you to know that He loves you and that you are forgiven.

He’s just wondering how long you will let the devil make a slave of you.

“The Great thing about Allah is that when you ask for forgiveness, He not, only forgives you, but He loves you. It is by Allah`s grace and mercy that we are saved.”

Go ahead and make a difference in someone’s life today. Share this with a friend and always remember: Allah is at the window!

November 21, 2008

Try to laugh at this

My handsome 17-year-old son was in the car with me when he exclaimed, "Oh, no! There she is."

"Who?" I asked.

"This girl in my school," he replied. "She always wants to hug and touch me. It's creepy."

"It sure is," his eight-year-old sister piped up from the back seat. "Who would want to touch you?"

..........................................................................................................................................................

If there's a competition for Worst Waiter of the Year, I've got a candidate. He was working at my aunt's favourite restaurant when we took her there for her birthday. This guy messed up every order. She asked for pork. He brought beef. We requested beans. We got corn. And so on. At the end of the meal, he asked, "Would anyone like dessert?"

My aunt said, "What do I have to order to get a piece of cheesecake?"

..........................................................................................................................................................

I tried computer dating. Now I don't get dumped, I get deleted.

.........................................................................................................................................................

Simply making hotel reservations can be complicated when your last name, like mine, is Hilton and your boyfriend's is Marriott. Before going to Hawaii for our wedding, we booked separate rooms.

Delayed flights and lost luggage got us in very late. When we told the clerk our names, his eyes widened. "We gave away your rooms," he apologised. "When no-one showed up, we figured it was a joke." .

Watching me removing dead plants from my herb garden, my six-year-old granddaughter asked if I was pulling a weed. ''No, it was rosemary, '' I replied. She looked at me closely and said, ''You name your plants?''

November 8, 2008

Solat ada nilai TERAPEUTIK

(dipetik dr akhbar Berita Harian)

KAJIAN saintifik tiga pensyarah Universiti Malaya membuktikan solat yang diwajibkan kepada umat Islam setiap hari, bukan hanya amalan kerohanian tetapi terbukti mempunyai hikmah tersirat terhadap fizikal dan mental terutama meningkatkan tahap kesihatan manusia.

SOLAT sebagai rukun Islam yang wajib dilakukan setiap umat Islam sudah banyak dikaji dari sudut kerohanian. Bagaimanapun, pernahkah kita berfikir mengenai pengertian setiap gerakan solat seperti qiyam, rukuk, sujud, duduk antara dua sujud serta tahiyat awal dan tahiyat akhir.

Adakah gerakan itu hanya sekadar gerakan tubuh yang tidak mempunyai makna?

Kajian sains moden mendedahkan bahawa amalan yang dilakukan lima kali setiap hari bukan hanya suatu amalan kerohanian yang mendekatkan hamba kepada penciptanya. Kehebatan solat ternyata memanfaatkan tubuh manusia.

Hasil kajian saintifik membuktikan kewajipan terhadap setiap umat Islam mempunyai hikmah tersirat terhadap fizikal dan mental manusia.Lebih membanggakan bukti itu diperoleh hasil kajian anak tempatan, termasuk seorang bukan Islam. Mereka adalah pensyarah Jabatan Kejuruteraan Biomedikal di Fakulti Kejuruteraan Universiti Malaya (UM) yang diketuai Profesor Madya Dr Fatimah Ibrahim bersama Profesor Wan Abu Bakar Wan Abas dan Ng Siew Cheok.

Penggerak kajian ini ialah Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi dan melalui geran Jabatan Perdana Menteri (JPM), kajian itu bermatlamat menentukan nilai terapeutik solat terhadap mereka yang melakukan solat, termasuk dari segi sistem kardiovaskular, komposisi tubuh, isyarat otak dan aktiviti otot. Dr Wan Abu Bakar ketika memperjelaskan kajian itu berkata, mereka adalah jurutera bioperubatan yang mengkaji tubuh manusia dari segi kejuruteraan. Katanya, kajian itu cuba melihat apa yang sebenar berlaku kepada fizikal dan mental manusia ketika melakukan solat.

“Kajian dibahagikan kepada beberapa bahagian, iaitu saya mengkaji aktiviti otot, Siew Chok mengkaji isyarat otak, iaitu apa yang berlaku kepada gelombang otak ketika solat. Dr Fatimah mengkaji komposisi tubuh,” katanya. Beliau berkata, hasil kajian mendapati bahawa ada banyak perkara positif apabila seseorang melakukan solat dan ini dimuatkan dalam buku `Solat: Kebaikan Dari Perspektif Sains’ terbitan Jabatan Kejuruteraan Biomedikal. Buku ini mempunyai dua versi, bahasa Melayu dan Inggeris. Setakat ini, kajian itu adalah yang pertama dilakukan secara saintifik di negara ini. Bagaimanapun, sudah ada beberapa kajian yang sama, tetapi tidak menyeluruh dan lengkap seperti yang dilakukan UM.

Seorang doktor perubatan dari Indonesia, Prof Dr Moh Sholeh, melakukan kajian khusus terhadap solat tahajud. Beliau mengambil sampel darah, hormon tekanan (stress) dan imuniti dalam badan. Selepas tiga bulan melakukan solat, sampel diambil lagi dan didapati imuniti meningkat dan hormon tekanan menurun. Rumusannya solat tahajud boleh merawat barah.

Kajian lain dilakukan oleh tiga doktor perubatan dari Universiti Hokkaido di Jepun, iaitu Mohammed Faruque Reza, Yuji Urakami dan Yukio Mano, yang mendapati bahawa posisi tubuh (posture) solat boleh merawat warga tua yang sakit tulang.

Dr Wan Abu Bakar berkata, kajian sepatutnya berakhir tahun ini, tetapi jabatan mempunyai beberapa cadangan baru bagi memperluaskan kajian itu. Memperjelaskan kajian lanjutan itu, Dr Fatimah yang mengetuai kajian berkata antara bidang baru yang akan dikaji ialah mengenai perbezaan solat antara orang biasa dan ulama. “Kajian itu akan mengkaji isyarat otak ulama dan orang biasa ketika bersolat. Adakah isyarat otak orang alim adalah lebih tenang berbanding orang biasa kerana kita menjangka mereka memahami bahasa al-Quran,” katanya. Bagaimanapun, katanya sukar untuk mendapat ulama secara sukarela menyertai ujian ini. Beliau memberi jaminan bahawa identiti mereka yang menyertai ujian dirahsiakan dan hanya dinyatakan sampel adalah dari kumpulan tertentu.

Berbanding kajian awal yang mengesahkan solat memberi banyak kebaikan kepada kesihatan manusia, katanya kajian lanjutan memperjelaskan proses solat merawat pelbagai penyakit. Mengambil Erektil Disfungsi (ED) atau mati pucuk sebagai contoh, katanya kajian awal yang dilakukan mengesahkan bahawa solat memberi kesan positif untuk merawat ED, tetapi mereka ingin mengkaji cara gerakan solat merawat penyakit itu.

October 19, 2008

novel 1

Assalamualaikum...hari ni cuaca cerah sgt.xde hujan n x sejuk...kimochii~

so,hari ni pun amik peluang bgn tido lg lmbt dr biase.sbb hari2 asyik kene bgn awal pagi je.so hari ni is my lazy day aa...haha...pegi lab pun time mlm pkul 9 td...tp motor plak wat hal x mo stat...iiishhhh geram btul!!!...ni baru masuk aki (musim luruh),belum lg fuyu (winter).dah meragam..so terpakse aa naik beskal kesayanganku tu...walaupun dh lame ditinggalkan behabuk kat bwh atap...hahaha...

aa..kembali pd tajuk asal kat atas,nk citer pasal novel "Novel Ayat-Ayat Cinta"..skrg ni baru sempat bace 1/3 je...ade 200 lebey page lg.bace kat computer je.hehe..i already watched the movie and this time i want to know more details of the story.

so far cerita ni best sgt2.watak fahri tu mmg boleh dikatakan lelaki muslim plg sejati di dunia aa..rasenye susah nk carik lelaki muslim mcm die ni yg follow exactly what were written in the Quran and hadiths ..hati mulia, caring , iman kuat,pandai brckp byk bahasa,berpandangan jauh and very discipline in whatever he does.just like in the movie, ramai gadis2 tergila2kan die. termasuk yg nonmuslim, si maria yg cantik.aku rase diorang ni secocok sgt..hehe..

besides the main character, what i'm attracted is how the writer explained how cairo and other cities in arabia look like, the arabian people's characters , arabian cultures,about the train 'metro', the hot stinging sun while in summer(upto 41 degrees man!), the nile , the foods and drinks they drink under the hot sun(ashir mangga).all of these are very unfimiliar for other people like me who never have been there yet. very2 good informatian mediator...

oleh sebab x abes lg bace, so nk citer smpai sini je la...sape2 yg penah bace novel ni or penah tgk filem die, tulis aa pandangan atau ape2 pasal citer ni...kla, bai~

October 18, 2008

I'm back !!!

Assalamualaikum to all~

uiihh...lame dh x update ape2 kat sini ek..nk dekat sebulan dh...huhu.. nk kate bz sgt, xdela bz memanjang...ade la jgk mase free sane sini..tp just xde mood nk tulih ape2...hrmm...

k la,firstly i think it's not too late to wish all muslims "selamat hari raya aidilfitri, maaf zahir batin"...so mcm mane smbutan raye korang sumer aa? sure bes drpd aku kat sini kan...sbb leh beraye dgn family,kan..

aku ni pon,xde la nk katekan raye thn ni x bes langsung, tp kire bersyukur jgkla sbb nyawa still ade, xde sakit ape2(mcm sakit perut cirit-birit time raye thn lepas,huhu),pastu dpt cuti 1hari dr wat keje ape2 kat lab tuh :D part tu yg plg besh...hehe...lg, thn ni dpt pakai baju raye (thanks mama!)+kasut raye baru n gi smayang raye dgn komuniti minoriti muslim kat sini...plus with jamuan raya on the 5th day of syawal with the malaysians students here.i made very delicous desserts too(as people said they're delicous)!so overall,this year's raya is short,very moderate, but meriah.syukur alhamdulillah~ ye la,this shall be my last raye in Japan so wanna make it an unforgettable one with closed friends here.

so...what more did i went through on the past few weeks...oh yeah, i went for a job interview in tokyo last week,which was my first one i had in my life for job hunting.i won't say which company it was,but it's not related with any of what i'm studying right now but i really like it and want to try it out:D the interview was in japanese and it wasn't too difficult and stressing as i thought.in fact, the interviewer looks exactly like a malaysian u know!very tanned skin and round big eyes.he has very kind tone and comfortable to talk with.so it made it easier to go through the interview.how lucky!next,i must go for the second one on the next two weeks, this time representatives from malaysia will come interview.i think this one will be harder because it maybe will be in english,which i rarely have been spoken since coming to japan and my english speaking ability is rusted right now.so, time for parctice,practice speaking sya!!!

next week on the 24th and 25th i will attend a biotech seminar at hachioji and must present something there.huhu...this the toughest one...today, sensei had approved my presentation's summary.so next had to prepare the slide shows...mendokusei(very tiring)!!!

ok la...mate dh ngantuk..got to go now. anyway selamat hari raya lg everyone! esok luse update lg ek~mata ne~

September 21, 2008

~malam LAILATUL QADAR~

Kata sesetengah ulama, malam Lailatulqadar berlaku pada satu malam tertentu seperti malam 21 dan 23 Ramadan. Ini menurut Imam Syafie r.a dan sesetengah ulama kerana ada hadis Bukhari dan Muslim yang menceritakan Lailatulqadar berlaku pada malam tersebut sehingga Rasulullah saw sujud dan dahinya yang mulia masih berlumuran tanah pada malam itu.

Ada sesetengah ulama, tidak menentukannya secara pasti dan ada juga ulama terutama dari kalangan para zuhad dan sebagainya mengira dengan hari permulaan puasa.

Menurut mereka, sekiranya permulaan puasa jatuh pada hari Ahad atau Rabu maka Lailatulqadar ialah pada hari yang ke-29.

Jika bermula puasa pada hari Jumaat atau Selasa, ia jatuh pada hari ke-27

dan jika permulaan puasa pada Khamis, Lailatulqadar berlaku pada 25 Ramadan.

Sekiranya awal puasa pada Sabtu maka Lailatulqadar jatuh pada hari ke-23

dan jika awal puasa pada Isnin, seperti tahun ini, maka Lailatulqadar jatuh pada malam yang ke-21.

Demikianlah kaedah yang diguna pakai oleh sebahagian ulama termasuk Imam Abul Hasan r.a. Tegas beliau: Aku tidak pernah terlepas malam Lailatulqadar tersebut dengan menggunakan kaedah ini''. Tanda dan alamatnya adalah banyak, antara lain malam itu sendiri berlalu dengan penuh keheningan dan tenteram, angin bertiup lembut sepoi-sepoi bahasa dan esoknya, pada pagi hari kelihatan langit agak redup dan cahaya matahari tidak begitu menyinari ruang angkasa dan macam-macam lagi.

Hikmatnya ialah apabila seseorang mengetahui malam Lailatulqadar tersebut, maka eloklah diperbanyakkan doa dan istighfar juga ibadat pada malam dan keesokannya, untuk mendapatkan fadilat hari yang penuh berkat dan mulia itu. Yakinlah apabila seseorang itu bersedia setiap malam Ramadan dengan ibadat, sekurang-kurangnya bersolat jemaah setiap waktu, Maghrib, Isyak dan Subuh, kata ulama dia pasti memperoleh fadilat malam Lailatulqadar Oleh itu bersolatlah dengan tekun dan berterusan terutama pada bulan Ramadan al-Mubarak ini. Wallahualam.

p.s:skrg kat luar tgh hujan lebat yg teramat sgt...n i'm still at the lab waiting for the experiment's waiting hours (it ends at 430p.m)(@.@)..huhu...i havn't cooked anything yet for berbuka...waaaaa.....ya Allah please give me strength!

September 15, 2008

~Respect-for-the Aged-Day~

Hari ni cuti umum Jepun!!!(yeay!!! xyah duk kenkyu ari nih!..tp still kene gi lab jenguk ternakan cell aku tuh @.@)

~Respect-for-the-Aged Day (敬老の日, Keirō no hi) is a Japanese holiday celebrated annually to honor elderly citizens. A national holiday since 1966, used to be held on September 15. Beginning in 2003, Respect for the Aged Day is held on the third Monday of September. In 2008, the holiday was held on September 15, 2008 (just b4 my birthday...cisss). This national holiday traces its origins to 1947, when Nomatanimura (now Yachiyocho), Hyōgo Prefecture proclaimed September 15 Old Folks' Day (Toshiyori no Hi). Its popularity spread nationwide, and in 1966 it took its present name and status. Annually, Japanese media take the opportunity to feature the elderly, reporting on the population and highlighting the oldest people in the country.

...petikan dr wikipidia kat tenet...hmm..bagus kan jepun ni...hari utk org tue pon ade...tp mmg..hari cuti die pelik2..selain drpd yg ni, ade cuti sempena hari laut, hari kanak2, hari sempena stat musim luruh n even hari bersenam pun ade! tp, cuti krismas xde plak tau! sedangkan diorang ni celebrate krismas mengalahkan omputih! macamla diorang ni beragame kristian~pelik tapi benar!~

22 ---> 23

assalamualaikum n selamat sejahtera semua~

tinggal lg satu hari lg usia aku ni kekal 22 tahun.stat esok, masuklah aku 23 years old!hrmm~ x syoknye jadik tue(>.<)..thn lepas nyer besday dapat sambut dgn famili... best sgt even though tgh bln puase jgk..dapat kek besday yg sedap :D..tp kali ni sambut sendiri kat sini aje..huuuu :(..i want my mama!!!(sobb,sobb) but still dunno how to celebrate since i still have to go to the lab as usual...huhu... tp teringin aa gi mkn buke kat hanakan (restoran sushi kat sini) tu~sbb kat situ sape pegi time besday die , nnti satu kedai boleh nyanyi lagu besday ,tangkap gambar n dpt something like birthday cake...ii naa sore~dareka tsureteitekure yo~ikitai ikitai! ! !

nota kaki:bersamaan dgn tarikh lahirku ialah hari pembentukan malaysia..but i wonder what will really happen to our nation at this point.will DSAI really could rebuild a new government in time like what he had promised??? let's just sit back and watch everyone~roll 'em guys~

September 10, 2008

September 6, 2008

10 cara untuk meraikan kedatangan Ramadhan~

CommentEstate.com: Click Here To Get One Naruto Wallpaper - Chicken Recipes - Funny Stuff - Computer Geeks

1. Meninggalkan perkataan dusta dan perbuatan fasik. Rasulullah SAW bersabda: Sesiapa yang tidak meninggalkan perkataan dusta dan masih lagi berbohong, maka Allah sama sekali tidak berhajat kepada hasil puasanya, walaupun dia berlapar dan berdahaga. (riwayat Bukhari).

2. Menghidupkan malam dengan beribadat (qiamullail). Sesungguhnya ibadah qiamullail adalah kegemaran Nabi Muhammad SAW dan para sahabat baginda. Kata Ummul Mukminin Saidatina Aishah r.a.: Janganlah kamu meninggalkan ibadah qiamullail kerana Rasulullah tidak pernah meninggalkannya. Apabila baginda sakit atau keletihan, baginda bersolat dalam keadaan duduk.

Rasulullah SAW juga bersabda: Sesiapa yang menghidupkan malam pada bulan Ramadan dengan penuh keimanan dan kesedaran, diampunkan baginya dosa-dosanya yang telah lalu. (riwayat Bukhari dan Muslim).

Diriwayatkan bahawa Saidina Umar al-Khattab r.a. mengerjakan solat malam sehingga sampai separuh malam. Kemudian beliau menggerakkan keluarganya supaya mendirikan solat dengan berkata: “Solat, solat” sambil membaca ayat 132 dari surah Taha yang bermaksud: Perintahkanlah keluargamu mendirikan solat dan bersabarlah kamu dalam mengerjakannya. Kami tidak meminta rezeki daripadamu, malah Kami yang memberikan rezeki kepadamu. Kesudahan (yang baik) itu adalah bagi orang yang bertakwa.

3. Bersedekah. Rasulullah SAW adalah seorang yang paling pemurah. Baginda akan menjadi lebih pemurah pada bulan Ramadan. Sabda Rasulullah: “Sebaik-baik sedekah ialah sedekah pada bulan Ramadan”. (riwayat Tirmizi).

4. Menjamu makanan. Golongan salaf as-soleh amat prihatin dan gemar menjamu makanan kepada orang lain dan mendahulukannya daripada ibadat sunat yang lain. Kesan daripada jamuan makanan ini dapat menimbulkan kasih sayang dan persaudaraan.

Ia juga dapat memudahkan seseorang itu masuk ke syurga Allah SWT. Nabi Muhammad SAW pernah bersabda: “Wahai manusia, sebarkan salam, jamulah makanan, sambungkanlah silaturrahim, solatlah ketika orang lain sedang tidur, kamu akan memasuki syurga dengan selamat”. (riwayat Ahmad dan Tirmizi).

Baginda bersabda lagi di dalam hadis yang lain: “Sesiapa yang menjamu orang yang berpuasa, maka pahalanya sama seperti pahala orang yang yang berpuasa itu”. (riwayat Ahmad).

5. Banyak membaca al-Quran dan menangis ketika membacanya. Sebahagian besar para salaf as-soleh khatam al-Quran ketika mengerjakan qiamullail pada malam bulan Ramadan tiga hari sekali. Ada juga yang mengkhatamkannya seminggu sekali dan ada yang mengkhatamnya 10 hari sekali. Mereka juga sentiasa menangis ketika membaca al-Quran.

Diriwayatkan bahawa Saidina Umar al-Khattab r.a. membaca surah al-Mutaffifin. Apabila sampai kepada ayat ke-6 yang bermaksud: Hari ketika manusia berdiri menghadap Tuhan semesta alam, beliau menangis sehingga rebah dan tidak berdaya meneruskan bacaan berikutnya.

6. Duduk di masjid sehingga terbit matahari. Diriwayatkan di dalam Sahih Muslim bahawa apabila Rasulullah selesai menunaikan solat subuh, baginda akan terus duduk di tempat solat baginda sehingga terbit matahari.

Menurut sebuah hadis lagi, baginda SAW bersabda: “Sesiapa yang mendirikan solat subuh secara berjemaah, kemudian duduk berzikir kepada Allah SWT sehingga terbit matahari, kemudian dia mendirikan solat dua rakaat, maka baginya pahala seperti pahala satu haji dan umrah yang sempurna, yang sempurna, yang sempurna”. Kata Sheikh Nasiruddin al-Bani: Hadith ini sahih.

7. Iktikaf. Diriwayatkan di dalam Sahih Bukhari bahawa Nabi Muhammad beriktikaf selama 10 hari di dalam bulan Ramadan. Pada tahun baginda wafat, baginda beriktikaf selama 20 hari.

8. Mengerjakan umrah. Rasulullah SAW pernah bersabda: Pahala mengerjakan umrah di dalam bulan Ramadan menyamai pahala satu kali haji. (riwayat Bukhari dan Muslim).

9. Mencari-cari Lailatul Qadar. Rasulullah SAW akan mencari Lailatul Qadar pada bulan Ramadan dan menyuruh para sahabat mencari-cari malam tersebut. Baginda juga akan mengejutkan ahli keluarganya pada 10 malam terakhir Ramadan dengan harapan supaya dapat memperoleh Lailatul Qadar yang penuh dengan keberkatan dan keistimewaan.

Ubay bin Ka‘ab berkata: Antara tanda dan alamat Lailatul Qadar sebagaimana yang telah diberitahu kepada kami oleh Rasulullah SAW iaitu matahari terbit pada pagi hari tersebut dalam keadaan redup. (riwayat Muslim).

10. Memperbanyakkan zikir, doa dan istighfar. Sesungguhnya siang dan malam pada bulan Ramadan adalah waktu yang sangat istimewa, maka rebutlah peluang tersebut dengan memperbanyakkan zikir dan doa, khususnya pada waktu-waktu yang mustajab berdoa.

Antaranya, waktu berbuka, sepertiga malam yang terakhir, waktu sahur dan hari Jumaat. Oleh yang demikian, para salaf as-soleh amat prihatin dalam memantapkan amalan mereka dengan memperbanyakkan berzikir, berdoa dan memohon keampunan daripada Allah yang Maha Esa.

SELAMAT BERAMAL KENGKAWAN!

September 4, 2008

4 Ramadhan

Rasulullah SAW bersabda: Sesungguhnya dalam syurga ada satu pintu namanya ‘al-Rayyan’. Orang yang berpuasa masuk syurga melalui pintu itu. Orang lain tidak akan memasukinya. (riwayat Bukhari).

“Wahai mereka yang belum cukup baginya dosa pada bulan Rejab, sehingga menderhakai Tuhannya pada bulan Syaaban, telah datang kepadamu bulan puasa selepas kedua-duanya.

Janganlah jadikannya juga bulan kemaksiatan, kerana ia adalah bulan al-Quran dan bulan tasbih.

Ya Allah, sampaikan kami kepada bulan Ramadan, supaya kami dapat menunaikan ibadah puasa dan amalan soleh. Tetapkan pendirian kami di dalam ketaatan kepada-Mu sehingga kami menemui-Mu. Engkaulah yang Maha Mendengar lagi Maha Menyahut doa-doa kami”.

...Alhamdulillah , kita telah memasuki hari ke-4 berpuasa. Berpuasa kat sini suasananye sgt2 berbeza dgn kat Malaysia. Sekarang kat sini musim panas dan tetntunya tempoh waktu siang lebih panjang dr malam. Jadi, di Jepun ni, tempoh berpuasa lebih kurang 14 jam..Kemudian, waktu masuk subuhnya sangatlah awal...dlm pkul 350 pagi.So , terpaksalah bangun sahur awal2 pkul 3 pagi...mula2 terase susah nk bgn...huhu...tp itulah cabaran berpuasa apabila di luar negara...lg, kat sini xde bazar2 Ramadhan mcm kat mesia tu...same ade masak sendiri atau mkn kat luar atau open house kat surau2 dan masjid2...tp kebiasaannya masak sendiri lah baru bole jimat and dpt mkn lauk melayu...:p lagi satu, kat sini kelilingnye org jepun ,n diorang mane ade nk puase kan. so mase diorang makan lunch ke,coklat ke,aiskrem ke kat depan kite, terpakselah kite menelan air liur aje...sabor ajela kan...Walau ape2 pun, kat mane saje salah satu rukun Islam ini tetap wajib dilaksanakan dgn penuh sabar dan ikhlas... SELAMAT BERPUASA!

September 1, 2008

Bulan Ramadhan kini kembali

The fasting month has returned and this time is the 4th year and MAYBE the last year I am fasting here in Japan , far, far away from my beloved family...I can't say that I don't feel sad because that's just what I'm feeling right now... but what to do...you can't change the fact, right.(really miss the Ramadhan bazaar..uhuhu) So, here I would like to wish Muslims all over the world a happy fasting month and may this will be the greatest Ramadhan than before.Peace!

(p.s:my right eye suddenly burst into a big golf ball and it really hurts..and it was a really like "let's challenge my fasting day" when tried to go to the right hospital under the hot sun..I end up going to two hospitals as the first one which I went two weeks ago only recieve eye patients on Tuesdays and Wednesdays ONLY!...can you belive that!!!)

(p.s again:today's menu for berbuka are dendeng, cabbage and carrot soup, plus caramel pudding with milo and natchan's orange juice.A whole lot of meal I guess for only one person..hehe)

August 25, 2008

Brain food

What you eat may affect how you think. Here are some excellent brain foods.

Omega-3 fatty acids

They're found in fatty fish like salmon and tuna and in flaxseed oil, walnuts and canola oil. Or you can take three grams of fish oil a day. Look for brands with toxins removed. Recently, researchers found that pregnant women who ate at least 12 ounces of seafood a week containing omega-3s had children with significantly higher IQ scores, a lower risk of behavioral problems, and fewer difficulties with fine motor skills, communication and social development. (If you're pregnant and worried about mercury, the FDA says to eat no more than 12 ounces of fish a week.)

Blueberries

Certain fruits and vegetables may slow and even reverse age-related declines in brain function and motor performance. Blueberries appear to be especially healthy. They're rich in anthocyanins, flavonoids that seem to offer brain benefits.

Green tea

In addition to its other healthy properties, green tea may help improve memory and prevent some age-related memory loss.

Chocolate

Here's everybody's favorite (in moderation, of course). Some dark chocolate is rich in flavonols, substances that dilate your arteries. A study found that flavonol-rich cocoa improved blood flow, which may help prevent age-related dementia.

July 27, 2008

What Syafiah Adilah Means

You are the total package - suave, sexy, smart, and strong. You have the whole world under your spell, and you can influence almost everyone you know. You don't always resist your urges to crush the weak. Just remember, they don't have as much going for them as you do.

You are a free spirit, and you resent anyone who tries to fence you in. You are unpredictable, adventurous, and always a little surprising. You may miss out by not settling down, but you're too busy having fun to care.

You are usually the best at everything ... you strive for perfection. You are confident, authoritative, and aggressive. You have the classic "Type A" personality.

You are loving, compassionate, and ruled by your feelings. You are able to be a foundation for other people... but you still know how to have fun. Sometimes your emotions weigh you down, but you generally feel free from them.

You tend to be pretty tightly wound. It's easy to get you excited... which can be a good or bad thing. You have a lot of enthusiasm, but it fades rather quickly. You don't stick with any one thing for very long. You have the drive to accomplish a lot in a short amount of time. Your biggest problem is making sure you finish the projects you start.

You are truly an original person. You have amazing ideas, and the power to carry them out. Success comes rather easily for you... especially in business and academia. Some people find you to be selfish and a bit overbearing. You're a strong person.

You are balanced, orderly, and organized. You like your ducks in a row. You are powerful and competent, especially in the workplace. People can see you as stubborn and headstrong. You definitely have a dominant personality.

You are relaxed, chill, and very likely to go with the flow. You are light hearted and accepting. You don't get worked up easily. Well adjusted and incredibly happy, many people wonder what your secret to life is.

...actually, seingat aku, menurut buku maksud nama2 anak Islam, 'Syafiah' ni maksudnye "yang merawat;penawar"...meanwhile '`Adilah' maksudnye "adil"...ehehe...padankah maksud name aku dengan sifat aku yang sebenarnye??hmmm...

Maksud nama2 anda semua pula bagaimana ye?

July 22, 2008

Keropok lekor oHh keropok lekor~

Bahan-bahan(5-7ketul):

2 ekor ikan aji

100 g tepung 'warabi mochi ko'

25 g tepung 'katakuri ko'

sedikit garam

minyak untuk menggoreng

Cara-cara:

1.Siang ikan bersih2 dan buang kulit ikan dengan menariknya dari kepala.

2.Ambil daging/isi ikan sahaja dan buang tulang2.

3.Kisarkan isi ikan guna blender (tambah air sket) sehingga hancur.

4.Keluarkan isi dan tambah garam dan 2 jenis tepung di atas dan gaul rata sehingga jadi sedikit kental sahaja.Tak perlu terlalu kering kerana akan jadi terlalu keras selepas digoreng nanti.

5.Ambil sket adunan dan gentel sehingga menjadi bentuk keropok lekor yang disukai.

6.Panaskan minyak dengan api sederhana dan gorenglah keropok lekor tadi.Rajin2la balik2kan selalu supaya dapat masak dengan sekata dan goreng sehingga warna perang-keperangan.

Sedap dimakan panas2 dicecah dengan sos cili.Selamat mencuba!

July 2, 2008

~BuLaN ReJaB~

REJAB bulan menabur benih.

SYA'ABAN bulan menyiram tanaman.

RAMADHAN bulan menuai.

REJAB menyucikan badannya.

SYA'ABAN menyucikan hatinya.

RAMADHAN menyucikan rohnya.

REJAB bulan taubat.

SYA'ABAN bulan muhibbah.

RAMADHAN dilimpahi pahala amalan.

Bulan2 mulia ini bakal tiba,jadi marilah kita merpebanyakkan puasa sunat dan amal ibadat kita kpd-Nya :D

June 23, 2008

HuJan~OoO~hujan

"Allah answers prayers in 3 ways:

He says yes and gives you what you want;

He says no and gives you something better;

or

He says wait and gives you the best in His own time"

June 22, 2008

updating.....

Assalamualaikum you all...

It's like almost a month since the last time I wrote somthing in this blog...huhu...this month of June is a whole busy month for me...especially the first week...

6th 'til 8th:- I had to go to a biotech seminar we called "Wakate kai "(The Young Meetings ??..I guess...I'm not so sure wat it's called in English though..)which held every year made for the biotech students from many universities...this year it was in Nagoya...it was supposed to be made for the masters students,but it was like a tradition for every year's activity where students in my lab including us the 4th year have to attend it..there were talks from a few sensei around here...well, I can say it was a pretty good experience for me....but one thing that I don't feel like wanting to go at the first place was... it wasn't for free,ok!!!...I had to pay 13000yen for it..it's almost RM400 you know!plus 5000yen for transportation...I realy felt broke in the beginning of this month! uhuhu...but overall it was a great one...I played my first softball game here and made some good hits you know!haha...then got to know new people,sensei,learned a lot of cultures here...and guess what..next year's will be held in OSAKA!OMG!that's farther than Nagoya...more money spending there ~

8th-today,while at the highway on my way back home from the Wakate kai,I recieved a mail from my sis telling me that grandma at Malacca had just passed away!!!I felt like my heart stopped beating and the sky was falling over me..I read the mail over and over again..couldn't believe this could happen..I didn't know how to react except just to cry on the spot,in the car in front of my lab colleagues...they were shocked at first seeing me like that...huhu..gomenne..I was totally shocked because I never knew the time would come now..and I haven't got a chance to see her for the last time...she's gone before she could see me graduate and fly back home see my happy face...I felt so sad...so sad until I thought many times of leaving here and get on a flight to go back there right there,right now...hmm...well,this is the price you have to pay when you're studying far abroad and it's difficult to just fly back home in one day just like that...you guys ,don't think that it's not always like a bed of roses when studying overseas...it's not always fun...mama told me the doctor said she died because the air overloaded into her stomach until she had difficulties in breathing...mama and ayah were the one who took her to the hospital...poor mama...mama said she had lost her only parent and a friend to chat...mama really was close with grandma because she's the only daughter in the family...I'm sorry for you mama...I'm sorry I couldn't be by your side to lend you my shoulder to cry...be strong there...

Al-Fatihah to Allahyarham Hjh Sharifah binti Hj Salim...you're the one who named me Syafiah...always inspires me in my studies and lots more... never got bored of advising me n my siblings to do well both in 'dunia dan akhirat'...

here's some pics of grandma right before I flew here

May 26, 2008

InOri~yOu rAiSe mE uP

I love this song just as I love the original version.A friend of mine gave me this Japanese version a few weeks ago and I really love it since I can understand the meaning of the song.But until that time I never knew that there is a Japanese version. The singer named Lena Park ...and yes she isn't a Japanese but a Korean!SURPRISE!SURPRISE!I admit I didn't know about it until I looked the song up in youtube and read some of the comments below there.Haha...she sang it beautifully just like she is a Japanese singer. But it doesn't really matter if she's one or not.The matter is her singing is great!Thumbs up!

Well,today there are a few famous Korean artists who came here to make albums in Japanese like BOA, DBSK, K...and they have succeeded well with their fans.And there're many others from around the world.It's like a "multi-player" singer...Hehe...

May 21, 2008

buat baik dibalas baik~

Today I felt a bit lucky today!weeee~ On my way back from the tiring school, I decided to stop by a small bakery shop to grab some breads.Here it sells all sorts of delicous home made breads at a good price.Today was the third time I came as a customer and the owner had already knew my must-buy bread which is the custard-filled choc bread.The last time I bought it I said to the owner that I liked it very much and she seemed very happy after hearing it.Unfortunately, this time she said that bread was already sold out.Sad, sad, but I said it's ok,I'll just buy the other ones.Then, after wondering which one to buy and paid for them, as I was heading out,she quickly stopped me and put another bread into my plastic bag.Wahh,I was a little bit shock at first,and then thanked her a few times."Arigatougozaimasu" lots of time.It was a 'meron pan' or 'melon bread' in english.It's a most known bread around here and I got it for free! Hehee~ As I headed home,I had some thoughts,maybe she gave me it because it was already 6p.m and she wanted to finish up all her bread, or, she felt guilty because I haven't got to buy my favourite bread today.

Well whatever it is, I'm sure do like her shop and will come again another time! It sure felt good when people do good things to us...

Oishii meron pan ittadakimasu!

May 20, 2008

Tun Dr Mahathir is an ex-UMNO

From yesterday's afternoon news, we Malaysians are awakened by a stunning news that our beloved Tun announced that he was no more an UMNO member.It was a rare and even a very brave decision made by him in showing his protest against present PM's weakness and failure in bringing this party to a better one even after the big lost in the last general election.Well I think I don't have to relate more as you all could read them from the newspapers.

I went through his blog anyway, reading some of the readers' comments about his actions until my eye cought on a comment saying that he remembered back of what Tun had said back 20 years ago during a speech to UMNO which were "it's better to be friends with the devil that you know rather with the angel that you don't know".Then the reader assumed that the angel itself was today's PM.Hmm..good point there bro~.You're probably right.

Well, I think today Tun had marked another part of history in UMNO' s over 60 years of journey, as he have done just about the same a few times back before.My hope is Pak Lah will open up all his 6 senses since it is done because of him himself.I don't think no one would ever change Tun's mind.

May 19, 2008

a ThOugHt fOr tOdaY

ONE seed can start a garden

ONE smile can lift a spirit

ONE candle can light a room

ONE conversation can start a friendship

ONE step can begin a journey

ONE love can touch a heart

ONE promise can gain a trust

ONE heart can love MANY

ONE person can make all difference

ONE moment can leave as a memory

ONE reality can described as fate

ONE last word, i believe in myself

*today's lab work were so tiring~ My stomach was grumbling and my throat was so thirsty through the time.Waiting for everyone's turn to do it was so boring.The worst thing was I was the last person.So I had to wait too long until my turn comes.In the end,I took the lunch at about 215 .Then there was `cleaning the environment time` at the school ground at 3.After finished then I quickly went back home at about 4 p.m before it starting to rain.I heard another storm/typhoon is coming soon from the south.Owh great~

~sAbArLaH wAhAi HaTi~

sabarlah wahai hatiku

kerna tika yang lain bergembira

diri ini berurusan

tika yang lain dibelai ibu

diri ini kedahagaan

tika ada yang dicinta

diri ini hanya mencintai

tika ada yang tawa

berpedih hanya terasa

keseorangan

sabarlah hatiku

kepadaNya ku merintih

ku berpaut

harap ku pinta tanpa noktah

pasti didengar

pasti hikmah berpancar

kelak sinar pasti ditemui

kejayaan digenggami

akhiri pudar jua gelap

kembalikan butiran jernih

kembalikan jiwa

dalam apa jua

padaMu Yang Esa

pentingnya hidup diberkat

ketepi hasutan dangan gagah

April 20, 2008

toDAY is SunDAY

today is SUNDAY...the weather is great...no more rain pouring down...(not like the last 3 days)...the sun is bright...the sky is blue..the breeze is fantastic(eeww..what am I bluffing here...haha)...

but I'm not so lucky like averyone else who could wake up late until the afternoon coz I had to wake up early and go back to the lab at 10AM!!!...for some work...just like last weekend...over there it broke the mood down when the experiment results weren't perfect..(shoot!!!)...then got back home and checked out the games installed in this new laptop all day...being another lazy bump in the house...(yeah,best2)...ngehehe...wanted to call my mom but I just remembered that I forgot to topup the phonecard at Lawson...GrEaT!#$%&....

....I wonder if I could balik kampung to Malaysia for a couple of weeks this year...the hope is far from thin!!!(homesick!!!)

March 18, 2008

YUI is BACK!

just love this song! her voice is so sweet~ next time I'll put up the guitar chords for this song... enjoy~

wooow~

hmm...ari ni second last day baito (part time job) kat kilang biskut tu...jumaat ni last day... xtau aa aku rase ape...ade rase best sbb xyah lg bgn pagi2 gi keje ,wat keje berat...n dgr makcik2 tu berleter...hikhik...tp ade jgk rase sedey sbb dh x jumpe dh member kat sane...n duit pon x bertambah lg dah...huhu~ 25 days...otsukaress!!!

March 16, 2008

Air mata bergenang kembali...Al-Fatihah

Bln 3 ni dh masuk bln ke-5 arwah dh pergi...Allahyarham Mohd Harris bin Yunus aka Macha... tarikh 27/10/2007 ..satu tarikh yg aku xkan aku lupekan slame2nye.. die lah sahabat gelak ketawa,bermanja,mengadu,nasihat,sedih,marah,rindu...rasenye belum pernah sorang pon aku ade kwn lelaki mcm die ni...sangat2 lah terase kehilangan die...bile2 aku duk sensorang mcm skrg nih, aku sure akan teringat kat die..it's too hard to believe that he's gone 4eva... .... Aku stat kenal die mase form1(1A5) kat SEMESTI Perak dulu...same kelas sampai 3A5...mase tu die 3rd intake dlm kelas aku ...kirenye die masuk lg lmbt dr aku aa...asal dr terengganu..die tinggi lampai,kurus,muke campuran indian belah ayah kalo x silap...sb tu die dpt name macha..very good loking boy to me...in class he liked to joke around..very talkative and ramah..actually die ni la si pemberi name 'Peah' kat aku ni..melekat name tu smpai skrg..heheh.. ..... even thugh he wasn't good in studies but he sure was excellent in sports..especially his favorite hockey..die wakil skool sampai form 3..slalu jgk turun padang sokong die nie..hehe.. kami jgk couple dlm game mickey n minnie yg kitorang wat mase form 3..our nicks were 'romeo' and 'juliet'...haha...time tu kitorang dgn member lain slalu kasik kate2 semangat for PMR..since tu kitorang makin rapat...so kelakar at those times..die ni muke je matured tp hati die mcm bdk2 btul....hmm.. ..... after PMR die keluar skolah..pindah kt sklh rmh die...mase tu quite sad aa sbb die pergi mcm tu je..tp wlaupun die x sklh same lg,kekadang aku ade jgk kol die..tye2 khabar..dgr citer die ni quite famous kt skool bru die..siap dpt jadik ketua plajar kot kt sane..kire hebat jgk aa die ni..jadik pemimpin pelajar..hoho.. ..... then,aku bz dgn SPM..die pon same...so xde contact sgt aa mase tu...but after i got into AAJ somehow we got connected back throuh our hp..mase tu die kat KUITHO Batu Pahat..we'd met again mase die trun kl..gi midvel skali dgn Zubair...mase tu dh 2thn x jumpe die..he haven't change a lot..just terase die ni makin tinggi and tough..ahaha..but his character was just the same as b4..funny and talkative.. ..... but..that was the last time i saw him in my entire life...it's been 4 years since that last reunion...if only i knew it earlier,i could've spent longer quality time with him..if only i knew... ..... when i flew here..we're again had lost contact..until when i found his friendster page when i was in 2nd year here..i was sooo much happy when we got conected back..he was glad too... we chatted so much like we haven't met in 10 years..he called me juliet again...aaaa...so romantic la die ni..since i'm in japan die ni byk tye pasal drama2 baru kat sini..sbb die pon suke tgk drama jepon nih..seronok jgkaa layan die nih..die ni kat kolej pon jadik org penting.. bz je slalu..hoki pon still main lagi..die byk kali ckp die teringin wat master kat sini jgk selain uk..cita2 tinggi btul aa mamat nih.. ...... the last time i chatted with him was in raya ke-3 .. he wished selamat hari raye maaf zahir batin...mase tu die kat kg lg..chat x lame pon sbb die pon bz sket kt sane...tp kami sempat aa saling bermaafan.. tp sgt x sangke..rupenye ade maksud di sebalik semua tu..arwah sempat mintak maaf b4 die pergi... ...... aku dpt news pasal death die bile pagi pkul930 camtu sorang member kat ukbuzz kat ym...tye name penuh arwah...then bile aku bgtau kat die, die terus kasik link frenster sorang lg member sklh lame dulu...kat shoutout box die ade tulis pasal news tu..mase tuh terkejut sgt..terase mcm jantung terbehenti skejap...aku terjerit name die...menangis mcm org gila smpai bengkak mate...3hari asyik nanges je..yela..sbb die kwn dr kecik..baru je chat kelmarin..gelak2 same.. mmg x caye aa sbb die pergi secare tibe2...sudden death..hari tu mmg down sgt...terpakse cancel plan kluar dgn member sbb takut xleh tahan nanges lg...housemate die citer arwah meninggal sbb hyperactive heart...saat2 kematian die pon tragic..tp x nkla citer kat sini... ..... masetu jgk aku bru teringat yg aku belom sempat lg kasik hadiah t-shirt utk die..xsempat nk jumpe die kat mesia mase cuti summer lps..sedangkan die mmg dh ade kat shah alam dh ..tp aku tgh blk kg time tu..die pernah suh aku poskan je kat die..tp aku ngeliat xnk...sbb nkbg kat die by hand jgk..tp skrg sgt2 la menyesal sbb x poskan je kat die..sure die happy kalo dpt hadiah tu..hmm..nyesal x terhingga... ..... since he was gone,i've learned a lot from it...about friendship, forgiveness,love... aku tersedar blk yg setiap manusia tetap akn menemui ajal x kire usia muda atau tua... x kire sihat atau sakit..since he was gone, i appreciated more the meaning of friendship...like arwah..he'd always willing to help his friends ...willing to meet them no matter how far they were..walaupun die keluar skool mase form 3,tp die still ingat n rapat dgn member lame...and he got a chance to meet em in one of our friend's sister's wedding..he looked very happy ... if only i was there together with him...if only...if only... well,that's about it.. sori la klo citer ni membosankan..heh..just nk meluahkan perasaan sket... really miss u macha...(still rase sebak nih)..always pray for u..m.y.r.o.m.e.o....until we meet again...Al-Fatihah...

February 23, 2008

Selamat Datang

Assalamualaikum. aloo kengkawan..selamat dtg ke blog aku yg x seberape menarik nih..hehe..saje je nk try wat mcm org lain..lgpun bole jadik hobi baru aku..haha...