September 21, 2008

~malam LAILATUL QADAR~

Kata sesetengah ulama, malam Lailatulqadar berlaku pada satu malam tertentu seperti malam 21 dan 23 Ramadan. Ini menurut Imam Syafie r.a dan sesetengah ulama kerana ada hadis Bukhari dan Muslim yang menceritakan Lailatulqadar berlaku pada malam tersebut sehingga Rasulullah saw sujud dan dahinya yang mulia masih berlumuran tanah pada malam itu.

Ada sesetengah ulama, tidak menentukannya secara pasti dan ada juga ulama terutama dari kalangan para zuhad dan sebagainya mengira dengan hari permulaan puasa.

Menurut mereka, sekiranya permulaan puasa jatuh pada hari Ahad atau Rabu maka Lailatulqadar ialah pada hari yang ke-29.

Jika bermula puasa pada hari Jumaat atau Selasa, ia jatuh pada hari ke-27

dan jika permulaan puasa pada Khamis, Lailatulqadar berlaku pada 25 Ramadan.

Sekiranya awal puasa pada Sabtu maka Lailatulqadar jatuh pada hari ke-23

dan jika awal puasa pada Isnin, seperti tahun ini, maka Lailatulqadar jatuh pada malam yang ke-21.

Demikianlah kaedah yang diguna pakai oleh sebahagian ulama termasuk Imam Abul Hasan r.a. Tegas beliau: Aku tidak pernah terlepas malam Lailatulqadar tersebut dengan menggunakan kaedah ini''. Tanda dan alamatnya adalah banyak, antara lain malam itu sendiri berlalu dengan penuh keheningan dan tenteram, angin bertiup lembut sepoi-sepoi bahasa dan esoknya, pada pagi hari kelihatan langit agak redup dan cahaya matahari tidak begitu menyinari ruang angkasa dan macam-macam lagi.

Hikmatnya ialah apabila seseorang mengetahui malam Lailatulqadar tersebut, maka eloklah diperbanyakkan doa dan istighfar juga ibadat pada malam dan keesokannya, untuk mendapatkan fadilat hari yang penuh berkat dan mulia itu. Yakinlah apabila seseorang itu bersedia setiap malam Ramadan dengan ibadat, sekurang-kurangnya bersolat jemaah setiap waktu, Maghrib, Isyak dan Subuh, kata ulama dia pasti memperoleh fadilat malam Lailatulqadar Oleh itu bersolatlah dengan tekun dan berterusan terutama pada bulan Ramadan al-Mubarak ini. Wallahualam.

p.s:skrg kat luar tgh hujan lebat yg teramat sgt...n i'm still at the lab waiting for the experiment's waiting hours (it ends at 430p.m)(@.@)..huhu...i havn't cooked anything yet for berbuka...waaaaa.....ya Allah please give me strength!

September 15, 2008

~Respect-for-the Aged-Day~

Hari ni cuti umum Jepun!!!(yeay!!! xyah duk kenkyu ari nih!..tp still kene gi lab jenguk ternakan cell aku tuh @.@)

~Respect-for-the-Aged Day (敬老の日, Keirō no hi) is a Japanese holiday celebrated annually to honor elderly citizens. A national holiday since 1966, used to be held on September 15. Beginning in 2003, Respect for the Aged Day is held on the third Monday of September. In 2008, the holiday was held on September 15, 2008 (just b4 my birthday...cisss). This national holiday traces its origins to 1947, when Nomatanimura (now Yachiyocho), Hyōgo Prefecture proclaimed September 15 Old Folks' Day (Toshiyori no Hi). Its popularity spread nationwide, and in 1966 it took its present name and status. Annually, Japanese media take the opportunity to feature the elderly, reporting on the population and highlighting the oldest people in the country.

...petikan dr wikipidia kat tenet...hmm..bagus kan jepun ni...hari utk org tue pon ade...tp mmg..hari cuti die pelik2..selain drpd yg ni, ade cuti sempena hari laut, hari kanak2, hari sempena stat musim luruh n even hari bersenam pun ade! tp, cuti krismas xde plak tau! sedangkan diorang ni celebrate krismas mengalahkan omputih! macamla diorang ni beragame kristian~pelik tapi benar!~

22 ---> 23

assalamualaikum n selamat sejahtera semua~

tinggal lg satu hari lg usia aku ni kekal 22 tahun.stat esok, masuklah aku 23 years old!hrmm~ x syoknye jadik tue(>.<)..thn lepas nyer besday dapat sambut dgn famili... best sgt even though tgh bln puase jgk..dapat kek besday yg sedap :D..tp kali ni sambut sendiri kat sini aje..huuuu :(..i want my mama!!!(sobb,sobb) but still dunno how to celebrate since i still have to go to the lab as usual...huhu... tp teringin aa gi mkn buke kat hanakan (restoran sushi kat sini) tu~sbb kat situ sape pegi time besday die , nnti satu kedai boleh nyanyi lagu besday ,tangkap gambar n dpt something like birthday cake...ii naa sore~dareka tsureteitekure yo~ikitai ikitai! ! !

nota kaki:bersamaan dgn tarikh lahirku ialah hari pembentukan malaysia..but i wonder what will really happen to our nation at this point.will DSAI really could rebuild a new government in time like what he had promised??? let's just sit back and watch everyone~roll 'em guys~

September 10, 2008

September 6, 2008

10 cara untuk meraikan kedatangan Ramadhan~

CommentEstate.com: Click Here To Get One Naruto Wallpaper - Chicken Recipes - Funny Stuff - Computer Geeks

1. Meninggalkan perkataan dusta dan perbuatan fasik. Rasulullah SAW bersabda: Sesiapa yang tidak meninggalkan perkataan dusta dan masih lagi berbohong, maka Allah sama sekali tidak berhajat kepada hasil puasanya, walaupun dia berlapar dan berdahaga. (riwayat Bukhari).

2. Menghidupkan malam dengan beribadat (qiamullail). Sesungguhnya ibadah qiamullail adalah kegemaran Nabi Muhammad SAW dan para sahabat baginda. Kata Ummul Mukminin Saidatina Aishah r.a.: Janganlah kamu meninggalkan ibadah qiamullail kerana Rasulullah tidak pernah meninggalkannya. Apabila baginda sakit atau keletihan, baginda bersolat dalam keadaan duduk.

Rasulullah SAW juga bersabda: Sesiapa yang menghidupkan malam pada bulan Ramadan dengan penuh keimanan dan kesedaran, diampunkan baginya dosa-dosanya yang telah lalu. (riwayat Bukhari dan Muslim).

Diriwayatkan bahawa Saidina Umar al-Khattab r.a. mengerjakan solat malam sehingga sampai separuh malam. Kemudian beliau menggerakkan keluarganya supaya mendirikan solat dengan berkata: “Solat, solat” sambil membaca ayat 132 dari surah Taha yang bermaksud: Perintahkanlah keluargamu mendirikan solat dan bersabarlah kamu dalam mengerjakannya. Kami tidak meminta rezeki daripadamu, malah Kami yang memberikan rezeki kepadamu. Kesudahan (yang baik) itu adalah bagi orang yang bertakwa.

3. Bersedekah. Rasulullah SAW adalah seorang yang paling pemurah. Baginda akan menjadi lebih pemurah pada bulan Ramadan. Sabda Rasulullah: “Sebaik-baik sedekah ialah sedekah pada bulan Ramadan”. (riwayat Tirmizi).

4. Menjamu makanan. Golongan salaf as-soleh amat prihatin dan gemar menjamu makanan kepada orang lain dan mendahulukannya daripada ibadat sunat yang lain. Kesan daripada jamuan makanan ini dapat menimbulkan kasih sayang dan persaudaraan.

Ia juga dapat memudahkan seseorang itu masuk ke syurga Allah SWT. Nabi Muhammad SAW pernah bersabda: “Wahai manusia, sebarkan salam, jamulah makanan, sambungkanlah silaturrahim, solatlah ketika orang lain sedang tidur, kamu akan memasuki syurga dengan selamat”. (riwayat Ahmad dan Tirmizi).

Baginda bersabda lagi di dalam hadis yang lain: “Sesiapa yang menjamu orang yang berpuasa, maka pahalanya sama seperti pahala orang yang yang berpuasa itu”. (riwayat Ahmad).

5. Banyak membaca al-Quran dan menangis ketika membacanya. Sebahagian besar para salaf as-soleh khatam al-Quran ketika mengerjakan qiamullail pada malam bulan Ramadan tiga hari sekali. Ada juga yang mengkhatamkannya seminggu sekali dan ada yang mengkhatamnya 10 hari sekali. Mereka juga sentiasa menangis ketika membaca al-Quran.

Diriwayatkan bahawa Saidina Umar al-Khattab r.a. membaca surah al-Mutaffifin. Apabila sampai kepada ayat ke-6 yang bermaksud: Hari ketika manusia berdiri menghadap Tuhan semesta alam, beliau menangis sehingga rebah dan tidak berdaya meneruskan bacaan berikutnya.

6. Duduk di masjid sehingga terbit matahari. Diriwayatkan di dalam Sahih Muslim bahawa apabila Rasulullah selesai menunaikan solat subuh, baginda akan terus duduk di tempat solat baginda sehingga terbit matahari.

Menurut sebuah hadis lagi, baginda SAW bersabda: “Sesiapa yang mendirikan solat subuh secara berjemaah, kemudian duduk berzikir kepada Allah SWT sehingga terbit matahari, kemudian dia mendirikan solat dua rakaat, maka baginya pahala seperti pahala satu haji dan umrah yang sempurna, yang sempurna, yang sempurna”. Kata Sheikh Nasiruddin al-Bani: Hadith ini sahih.

7. Iktikaf. Diriwayatkan di dalam Sahih Bukhari bahawa Nabi Muhammad beriktikaf selama 10 hari di dalam bulan Ramadan. Pada tahun baginda wafat, baginda beriktikaf selama 20 hari.

8. Mengerjakan umrah. Rasulullah SAW pernah bersabda: Pahala mengerjakan umrah di dalam bulan Ramadan menyamai pahala satu kali haji. (riwayat Bukhari dan Muslim).

9. Mencari-cari Lailatul Qadar. Rasulullah SAW akan mencari Lailatul Qadar pada bulan Ramadan dan menyuruh para sahabat mencari-cari malam tersebut. Baginda juga akan mengejutkan ahli keluarganya pada 10 malam terakhir Ramadan dengan harapan supaya dapat memperoleh Lailatul Qadar yang penuh dengan keberkatan dan keistimewaan.

Ubay bin Ka‘ab berkata: Antara tanda dan alamat Lailatul Qadar sebagaimana yang telah diberitahu kepada kami oleh Rasulullah SAW iaitu matahari terbit pada pagi hari tersebut dalam keadaan redup. (riwayat Muslim).

10. Memperbanyakkan zikir, doa dan istighfar. Sesungguhnya siang dan malam pada bulan Ramadan adalah waktu yang sangat istimewa, maka rebutlah peluang tersebut dengan memperbanyakkan zikir dan doa, khususnya pada waktu-waktu yang mustajab berdoa.

Antaranya, waktu berbuka, sepertiga malam yang terakhir, waktu sahur dan hari Jumaat. Oleh yang demikian, para salaf as-soleh amat prihatin dalam memantapkan amalan mereka dengan memperbanyakkan berzikir, berdoa dan memohon keampunan daripada Allah yang Maha Esa.

SELAMAT BERAMAL KENGKAWAN!

September 4, 2008

4 Ramadhan

Rasulullah SAW bersabda: Sesungguhnya dalam syurga ada satu pintu namanya ‘al-Rayyan’. Orang yang berpuasa masuk syurga melalui pintu itu. Orang lain tidak akan memasukinya. (riwayat Bukhari).

“Wahai mereka yang belum cukup baginya dosa pada bulan Rejab, sehingga menderhakai Tuhannya pada bulan Syaaban, telah datang kepadamu bulan puasa selepas kedua-duanya.

Janganlah jadikannya juga bulan kemaksiatan, kerana ia adalah bulan al-Quran dan bulan tasbih.

Ya Allah, sampaikan kami kepada bulan Ramadan, supaya kami dapat menunaikan ibadah puasa dan amalan soleh. Tetapkan pendirian kami di dalam ketaatan kepada-Mu sehingga kami menemui-Mu. Engkaulah yang Maha Mendengar lagi Maha Menyahut doa-doa kami”.

...Alhamdulillah , kita telah memasuki hari ke-4 berpuasa. Berpuasa kat sini suasananye sgt2 berbeza dgn kat Malaysia. Sekarang kat sini musim panas dan tetntunya tempoh waktu siang lebih panjang dr malam. Jadi, di Jepun ni, tempoh berpuasa lebih kurang 14 jam..Kemudian, waktu masuk subuhnya sangatlah awal...dlm pkul 350 pagi.So , terpaksalah bangun sahur awal2 pkul 3 pagi...mula2 terase susah nk bgn...huhu...tp itulah cabaran berpuasa apabila di luar negara...lg, kat sini xde bazar2 Ramadhan mcm kat mesia tu...same ade masak sendiri atau mkn kat luar atau open house kat surau2 dan masjid2...tp kebiasaannya masak sendiri lah baru bole jimat and dpt mkn lauk melayu...:p lagi satu, kat sini kelilingnye org jepun ,n diorang mane ade nk puase kan. so mase diorang makan lunch ke,coklat ke,aiskrem ke kat depan kite, terpakselah kite menelan air liur aje...sabor ajela kan...Walau ape2 pun, kat mane saje salah satu rukun Islam ini tetap wajib dilaksanakan dgn penuh sabar dan ikhlas... SELAMAT BERPUASA!

September 1, 2008

Bulan Ramadhan kini kembali

The fasting month has returned and this time is the 4th year and MAYBE the last year I am fasting here in Japan , far, far away from my beloved family...I can't say that I don't feel sad because that's just what I'm feeling right now... but what to do...you can't change the fact, right.(really miss the Ramadhan bazaar..uhuhu) So, here I would like to wish Muslims all over the world a happy fasting month and may this will be the greatest Ramadhan than before.Peace!

(p.s:my right eye suddenly burst into a big golf ball and it really hurts..and it was a really like "let's challenge my fasting day" when tried to go to the right hospital under the hot sun..I end up going to two hospitals as the first one which I went two weeks ago only recieve eye patients on Tuesdays and Wednesdays ONLY!...can you belive that!!!)

(p.s again:today's menu for berbuka are dendeng, cabbage and carrot soup, plus caramel pudding with milo and natchan's orange juice.A whole lot of meal I guess for only one person..hehe)