October 19, 2008

novel 1

Assalamualaikum...hari ni cuaca cerah sgt.xde hujan n x sejuk...kimochii~

so,hari ni pun amik peluang bgn tido lg lmbt dr biase.sbb hari2 asyik kene bgn awal pagi je.so hari ni is my lazy day aa...haha...pegi lab pun time mlm pkul 9 td...tp motor plak wat hal x mo stat...iiishhhh geram btul!!!...ni baru masuk aki (musim luruh),belum lg fuyu (winter).dah meragam..so terpakse aa naik beskal kesayanganku tu...walaupun dh lame ditinggalkan behabuk kat bwh atap...hahaha...

aa..kembali pd tajuk asal kat atas,nk citer pasal novel "Novel Ayat-Ayat Cinta"..skrg ni baru sempat bace 1/3 je...ade 200 lebey page lg.bace kat computer je.hehe..i already watched the movie and this time i want to know more details of the story.

so far cerita ni best sgt2.watak fahri tu mmg boleh dikatakan lelaki muslim plg sejati di dunia aa..rasenye susah nk carik lelaki muslim mcm die ni yg follow exactly what were written in the Quran and hadiths ..hati mulia, caring , iman kuat,pandai brckp byk bahasa,berpandangan jauh and very discipline in whatever he does.just like in the movie, ramai gadis2 tergila2kan die. termasuk yg nonmuslim, si maria yg cantik.aku rase diorang ni secocok sgt..hehe..

besides the main character, what i'm attracted is how the writer explained how cairo and other cities in arabia look like, the arabian people's characters , arabian cultures,about the train 'metro', the hot stinging sun while in summer(upto 41 degrees man!), the nile , the foods and drinks they drink under the hot sun(ashir mangga).all of these are very unfimiliar for other people like me who never have been there yet. very2 good informatian mediator...

oleh sebab x abes lg bace, so nk citer smpai sini je la...sape2 yg penah bace novel ni or penah tgk filem die, tulis aa pandangan atau ape2 pasal citer ni...kla, bai~

4 comments:

hidaya shamsudin said...

aku baca novel ni(indonesian version) dlm lab bulan 4 ari tu.serius rasa best gila masa aku imagine Cairo and asyir mangga dlm novel tu.Mlm tu,terus aku call parents aku ajak diorang g holiday kat Mesir.last2 diorang ajak aku g umrah je =P.Tp best kan novel tu?kau patut tengok citer dia kat youtube

sya said...

aku dh tgk dh filem die kat you tube...mmg best aa.kagum dgn aishah tu.tp x puas sbb pendek sgt.hehe

Acai said...

slm awk,
waaa nak kena naik beskal jugak ek? takpelah, bleh bakar kalori,keke..emm, sy terbalik plak..dah khatam baca buku tu tapi movie tu baru tengok dalam 10minit kot,hehehe..cuma rasenya dalam buku tu lagi bestlah..:P sbb fahri dalam movie tu tak berapa alim sangat,hihi..susah nak cari orang cam fahri zaman sekarang..begitu juga ngan semua watak wanita dalam tu..:)

saniyamanashi said...

da tgk gak...boleh tahan gak ar citer tu...
tapi ade orang kate novel die lagi bez...sebab kat cite tu bnyak amek unsur2 cinta2 je...lari konsep novel tu...hehe...x tau ar x bace agi novel tu...