January 7, 2009

Hari Asyura

10 Muharram - Dinamakan juga Hari Asyura. Pada hari itu banyak terjadi peristiwapenting yang mencerminkan kegemilangan bagi perjuangan yang gigih dan tabah bagimenegakkan keadilah dan kebenaran.
Barangsiapa yang berpuasa pada hari Assyuuraa' yakni 10 Muharram, maka Allah akan memberikan kepadanya pahala 10,000 malaikat; dan barangsiapa yang puasa padahari Assyuuraa', maka akan diberikan pahala 10,000 orang Haji dan Umrah, dan10,000 orang mati syahid; dan siapa yang mengusap kepala anak yatim pada hariAssyuuraa', maka Allah akan menaikkan dengan rambut satu darjat. Dan barangsiapayang memberi buka puasa orang mukmin yang berpuasa pada hari Assyuuraa', makaseolah-olah memberi buka puasa semua umat Muhammad SAW. dan mengenyangkanperut mereka

Bertanya para sahabat : "Wahai Rasulullah ! Apakah kelebihan 10 Muharram berbanding dengan hari-hari yang lain ?" Sabdanya :

1. ALLAH menciptakan alam, langit, bintang dan sebagainya
2. ALLAH menciptakan gunung-ganang pada 10 Muharram
3. Diciptakan lautan pada 10 Muharram
4. Diciptakan Qalam (pena untuk menulis amal manusia) pada 10 Muharram
5. Diciptakan Arasy, Luh Mahfuz pada 10 Muharram
6. Diciptakan Nabi Adam a.s. pada 10 Muharram
7. Dimasukkan Nabi Adam a.s. ke dalam syurga pada 10 Muharram
8. Dilahirkan Nabi Ibrahim a.s. pada 10 Muharram
9. Diselamatkan Nabi Ibrahim a.s. dari api Namrud pada 10 Muharram
10. Diselamatkan anaknya Nabi Ismail a.s. dari sembelihan pada 10 Muharram
11. Ditenggelamkan Fir'aun pada 10 Muharram
12. Diampunkan kesilapan Nabi Daud a.s. pada 10 Muharram
13. Dilahirkan Nabi Isa a.s. pada 10 Muharram
14. Dikeluarkan Nabi Yunus a.s. daripada perut ikan Nun setelah berada didalamnya selama 40 hari 40 malam pada 10 Muharram
15. Disembuhkan penyakit Nabi Ayub a.s. pada 10 Muharram
16. Diangkat Nabi Isa a.s. ke langit pada 10 Muharram
17. Diterima taubat Nabi Adam a.s. pada 10 Muharram
18. Dianugerahkan tahta kerajaan kepada Nabi Sulaiman a.s.
19. Diciptakan Arasy pada 10 Muharram
20. Awal-awal hujan yang turun dari langit pada 10 Muharram
21. Awal-awal rahmat diturunkan pada 10 Muharram
22. Diselamatkan bahtera Nuh a.s. daripada tenggelam sesudah bumi ditenggelamkan selama enam bulan.pada 10 Muharram

7 comments:

Acai said...

Slm sya,
thanks sudi kongsi tentang ini ye..:) mintak2 tahanlah pose sampai ke petang ni,hehe..dah lapo ni sebab malam tadi lupa makan..last makan time lunch semalam,huhu...

sya said...

waalaikumsalam..
aikk...mkn malam pun bole lupe ke..hehe..agak2nye acai kene cepat kawen baru la xlupe nk mkn ek :p
selamat berbuka nnti ye~

cik sabun said...

uhuk2...bgus betul informasi 2 ye cik puan..mekasih..tapi nk tanye sket la.. ape kaitannya hari asyura ngn gmba kucen spt yg ditepek di atas?

-Yg musykil
*cm soal jawab kat paper lak*

Notalutut : aku x dpt pose sebab 'holiday'..huaaa....

sya said...

erk...xde kaitan pown snarnye...xde idea nk buh gbr ape pastu terjumpe gbr kucing ni kt dlm com..huehuehue...just nk tunjuk kucing kat area rmh aku.kaler due2 mate die lain2...tp die ni sombong sket..xsuke dekat dgn org..huhu..

sya said...

p/s: aku pon 'holiday', so x dpt nk puase ;(

cik sabun said...

ooo... br aku taw ade kucing ropernyew kat jepun..huhu..tahan ke sesejuk gitew?

sya said...

hihi..tahan la kot..bulu kucing kat sini special tebal sket...